Maak je muziekkeuze met God!

Ik luister niet naar de teksten..
Goede en slechte muziek?
Hoe kan ik muziek beoordelen?
Lees meer ..

Bus
Meer over jouw muziekkeuze
Sluiten

Over jouw muziekkeuze

Leeftijd in house jaren '90

40 euro van een kind is ook 40 euro
Kinderen durven er thuis niet over te vertellen, want als ouders hun geheim zouden weten... De gemiddelde leeftij van partybezoekers lijkt steeds lager te komen liggen. Een aanzienlijk deel van de aanwezigen is beslist nog geen 16 jaar. Is het normaal dat zij vaak ver van huis de nacht doorbrengen met drugsgebruik en andere ongezonde of riskante zaken om de volgende morgen om elf uur pas weer boven water te komen? Wij treffen soms heel jonge kinderen van rond de 12 jaar aan, op sleeptouw genomen door iets oudere tieners. Ook zij gebruiken drugs en worden blootgesteld aan alle andere geestelijk ongezonde zaken. Officieel is vaak een leeftijdsgrens van 16 of 18 jaar van kracht, maar 40 euro van een kind is ook 40 euro. House is een lucratieve markt. De oudere jeugd is inmiddels het tienergekrioel gaan mijden en zijn naar het clubcircuit uitgeweken.

Kinderen de housewereld binnen te trekken
Toen de house in 1997 wat inzakte, propageerden een aantal insiders kinderparty's om de jongste tieners hun goudmijnen binnen te loodsen. Met speciale party's, op kinderen gerichte muziek en house-merkkleding probeerden ze deze tieners de housewereld binnen te trekken. Op Veronica-teletekst deed DJ Paul Elstak in maart 1997 een oproep om toch vooral veel kinderparty's te organiseren. Kwetsbare kinderen zonder onderscheidingsvermogen worden zo op steeds jongere leeftijd uit de gezinnen weggetrokken en kapotgemaakt. Zij zijn vaak ongevoelig voor voorlichting, integendeel, ze kicken vaak op alles wat met house en drugs te maken heeft, zelfs op de voorlichtingsfolders.

Regering lijkt hen niet extra te willen beschermen
Onze regering lijkt hen niet extra te willen beschermen. Minister Borst weigerde onlangs nog het voorschrijven van een minimumleeftijd van 16 jaar, omdat die niet controleerbaar zou zijn. Er worden discotheken gesloten omdat er drugs aangetroffen worden, maar party-organisatoren die drugsgebruikende 11-jarigen toelaten, blijven buiten schot. Wij geven toe dat het moeilijk zal zijn om een groep grensgevallen te onderscheiden, maar bijna alle 10-14 jarigen vallen dan toch wèl door de mand. Waar wij sinds ons ontstaan voor gewaarschuwd hebben, wordt steeds duidelijker zichtbaar. Onder andere bij de militairen in Seedorf waar ontstellend veel drugs rondgaan, 7% harddrug-gebuikers onder de Brabantse 13-17 jarigen, exploderend gebruik in Drente, meerdere politieregio's die een toenemend aantal criminele gabbers signaleren, 'hangjeugd slikt pilletjes als smarties', op scholen vindt men klassendealers van soms nog maar 14 jaar, en ga zo maar door.