Maak je muziekkeuze met God!

Ik luister niet naar de teksten..
Goede en slechte muziek?
Hoe kan ik muziek beoordelen?
Lees meer ..

Bus
Meer over jouw muziekkeuze
Sluiten

Over jouw muziekkeuze

Bart: Eigenlijk was ik al de hele tijd op zoek

Eigenlijk was ik de hele tijd op zoek
We nemen u even mee naar twee jaar geleden. Het is een week voordat de Dance Parade door Rotterdam zal trekken. Op het kantoor van Naar House hebben zich nog maar weinig evangelisten opgegeven voor de evangelisatie-actie. Waarschijnlijk komt dat door de vakantieperiode. We bidden dat God mensen zal sturen zodat de actie door zal kunnen gaan. En er komen mensen. Veelal “onervaren” mensen die nog nooit bij een houseparty hebben geëvangeliseerd. Door deze mensen heeft God levens veranderd. Eén van die levens is het leven van Bart.

Vanaf het begin was ik erbij betrokken
Mijn naam is Bart, ik ben 28 jaar oud en ik woon in Breda. Op mijn zestiende begon ik met het gebruiken van wiet, stuff en spacecake. Toen ik twee jaar ouder was ontdekte ik XTC. “Dit is het!” dacht ik. Te gekke party’s, meiden, drugs en muziek. De house was op dat moment net aan het opkomen in Nederland en vanaf het begin was ik erbij betrokken. Ik ben eigenlijk met de house-scene meegegroeid. DJ's, producers, pillenmakers, dealers, organisatoren, hoertjes, kortom; de house-scene was voor mij een wereld in een wereld. Het was een aparte groep mensen die de maatschappij verachtte en zich er daarom tegen afzette. Omdat houseparty’s veel geld kostten, begon ik met dealen om mijzelf te kunnen onderhouden.

Ik zag de tegenstelling
In 1992 moest ik van de Middelbare Detailhandel School af omdat ik weer bleef zitten. Mijn resultaten en gedrag waren al een lange tijd ruim onvoldoende. Dit had als gevolg dat ik nog meer af begon te glijden. Ik werkte wat en ging in dienst. Ook in dienst kwam ik weer in aanraking met drugs. Ondertussen feestte ik door. In 1993 werd de house echt populair in Nederland. Wanneer ik op zondagochtend over straat liep omdat ik naar een houseparty geweest was, zag ik wel eens mensen naar de kerk gaan. De groep waarmee ik altijd ging housen, lachte deze mensen uit om hun burgerlijkheid. Ik ook... soms. Want ik zag de tegenstelling. Voor mij was er geen duidelijkere tegenstelling van licht en duisternis.

Waar was ik mee bezig?
De duisternis had zijn weerslag op mijn leven. Ik begon mijzelf hoe langer hoe vreemder te voelen en kon mijn draai niet vinden in de maatschappij. Ondertussen werd de toch al slechte housescene in mijn beleving nog slechter. Mensen bedrogen me en leken negatief te veranderen. Door de jaren heen verdwenen ze uit mijn omgeving of overleden als gevolg van drugsgebruik, zelfmoord of een auto-ongeluk. In de jaren dat ik in de house-scene zat moesten een paar kennissen van mij een lever- of milttransplantatie ondergaan. Door het drugsgebruik waren deze organen beschadigd. Ik vond dat eng en het maakte me alert. Waar was ik mee bezig? Het kon mij ook gebeuren.

Tot er een nieuwe pastoor kwam
Ook mijn toekomstbeeld werd steeds negatiever. Ik was veel depressief, teruggetrokken, paranoia en zag het vaak niet meer zitten. Lange tijd wist ik niet wat ik moest doen en werkte daarom dan weer wel en dan weer niet. Om nog wat geld naast mijn W.W.-uitkering te verdienen, verbouwde ik wiet. Omdat ik in sommige periodes geen huis had, ging ik dan weer een poosje bij mijn ouders wonen. Mijn ouders zijn Rooms-Katholiek en ik ben van huis uit ook zo opgevoed. Ik heb zelfs twee ooms die pastoor zijn. Toch moest ik er niets van hebben. Tot er een nieuwe pastoor kwam bij mijn ouders in de kerk.

Hij was heel aardig
Toen hij op een dag bij mijn ouders thuis kwam, vermeed ik hem en liep de kamer uit. Hij riep mij terug en gaf mij een hand. Terwijl ik met hem praatte, kwam ik erachter dat hij helemaal niet was zoals ik mij een pastoor voorstelde. Hij was heel aardig en ik voelde mij op mijn gemak bij hem. Op een dag nodigde hij mij uit bij hem thuis. Als ik bij hem kwam, praatten we over van alles en nog wat. Tussendoor spraken we ook over geestelijke zaken. Er begon langzaam maar zeker een bewustwordingsproces bij mij op gang te komen. Vaak bad de pastoor voor mij. Toen hij na een jaar verhuisde, verwaterde het contact. Ik was nog steeds erg wisselvallig en had periodes dat ik wel en dan weer niet in de house zat.

In de house kon ik het niet vinden
Vanaf dat moment heeft het nog vijf jaar geduurd voordat ik Jezus persoonlijk leerde kennen. In die periode was ik bezig met alles wat maar met spiritualiteit te maken had. Ik legde wel eens tarotkaarten, verdiepte me in New Age en filosofeerde nachten lang met vrienden onder het “genot” van een blowtje, paddestoelen en cocaïne. Eigenlijk was ik de hele tijd op zoek. In de house kon ik het niet vinden. In de drugs of in spiritualiteit ook niet. Ik zocht en ik zocht... op de verkeerde plek.

Hij was erg radicaal en dat sprak me aan
Tot ik in 1997 een vriend tegenkwam. Ik had samen met hem vanaf het begin in de house gezeten. Hij vertelde mij dat hij bekeerd was. “Hij zit bij een sekte” was mijn eerste reactie. Maar hij was erg radicaal. Dat sprak me aan. Ik ging daarom twee keer met hem mee naar een dienst bij hem in de gemeente maar daar voelde ik mij niet thuis. Ik had al wel eens gehoord van de Jezus-bus. Heel lang heb ik gehoopt dat ik die bus dan maar eens tegen zou komen. Toen ik in 1998 op de Dance Parade kwam, was de Jezus-bus daar ook. Bij de ingang kreeg ik een paarse flyer over Jezus. Al mijn vrienden gooiden de flyer op de grond en begonnen te schelden. Ik deed de flyer in mijn zak en belde in de week daarop naar de mensen van de Jezus-bus.

Ik kreeg echte vrede in mijn hart
Zo kwam ik in contact met iemand van de Jezus-bus. Voor mij was ze een engel van God. Ik vertelde haar dat ik bezig was geweest met het leggen van tarotkaarten, horoscopen en New Age en dat ik regelmatig spirituele ervaringen had. Ik zag demonen, voelde energievelden en hoorde stemmen. Op het moment dat zij samen met mij bad voor de vergeving van mijn zonden, ervaarde ik de kracht en heerlijkheid van God. Dat was voor mij een enorme openbaring! Dit was echt. Ik kreeg echte vrede in mijn hart.

Er is interactie tussen God en mij
Ik ben nu al twee jaar christen. Wat ik zocht, heb ik gevonden in Jezus. Ik ben innerlijk aangesloten op de bron van leven. God zegt in de Bijbel dat Hij een God van wonderen en tekenenen is. Die zie ik elke dag om me heen. God is betrokken in de meest kleine dingen van mijn leven. Er is interactie tussen God en mij. Het is tweezijdig. Het is een relatie. En dat ervaar ik als heel goed. Het is iets heel bijzonders. Het is eigenlijk een wonder. Ik heb een band met iemand die je niet ziet maar die je wel ervaart. En de mensen om me heen zien dat ook. Ze zien dat ik innerlijke rust gevonden heb.

Jezus heeft de dood overwonnen
Ik vind het ook ontzettend interessant om te geloven. Ik zou het liefst elke minuut van de dag intensief met God bezig zijn. Maar soms moet je ook gewoon werken. Tijdens mijn werk overpeins ik de dingen uit de Bijbel. Het is een onuitputtelijke bron. Ik ga ook steeds meer zien hoe satan de heerser in deze wereld is. Ook zie ik dat Jezus satan heeft overwonnen aan het kruis. Jezus heeft de dood overwonnen. Gods woord is levend, echt, trouw en opbouwend. Ik vind dat enorm heftig. Alles is waar. Soms twijfel ik nog wel eens maar ik weet dat satan me laat twijfelen. Maar het geloof in Jezus is een geloof van overtuiging en zeker weten, dat maakt het zo interessant.

Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven
Wanneer ik kijk naar de wereld en terugkijk op mijn houseverleden zie ik dat we in de laatste dagen leven. De mensen hebben bijna genoeg bereikt om te kunnen zeggen dat ze God niet nodig hebben. Dat dacht ik ook. Maar satan is een leugenaar. Jezus draagt ons op om discipelen te maken. Wat ik nu weet over het woord wil ik graag doorgeven aan anderen. Af en toe ga ik evangeliseren met Naar House. Ik leer hier veel van. Verder ben ik blij dat er gelukkig ook veel jongeren zijn die Jezus volgen en dat ik niet alleen sta in mijn geloof. Ook ben ik erg blij dat ik uit de duisternis ben gehaald en nu rust, vrede en vreugde ervaar. Ik raad iedereen aan om God een kans te geven. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Deze wereld lijkt heel mooi maar in vergelijking met Gods koninkrijk is het een lachertje!